Årets stämma

 

Årets stämma hölls den 1-3aug i Lundsbrunn Skara. Bra blandning av både kultur och 5 st gårdsbesök

Årsmötet hölls på Lundsbrunn ca 30 st medlemmar deltog

På eftermiddagen blev det besök på Mariedals slott och Therese Smedja där vi fick se hur en aktiv smedja ser ut och bedrivs. Även Lasses Grotta där Sveriges sista grottmänniska levde fick ett av oss.

Nu hade abstinensen efter att se kor blivit så svår så då gick färden mot Torsgården Lantbruk där Torsten och Cecilie Gustavsson har en nybyggd LelyLadugård med tre robotar och Vector- fodersystem som blandar foder var 30 min sen ”Checkar” den av vart det behöver fyllas på.

Hem till Hotellet för festmiddag.

Torsdagens besök började hos Anders och Marianne på Noltorp gård. Dom började med mjölkkor 1988 i ett uppbundet system med 20kor i huvudsak jersey. Idag har dom De-Laval robot 79 kor med blandad besättning. Jersey tjurkalvarna sparas, kastreras och föds upp till 24 mån. slaktas på ett litet lokalt slakteri till köttlådor.

Vidare till Claes Johansson och Amanda Jansson Märene Mjölk 4 De-Laval robotar två nya två äldre. 200 kor totalt 100 kor i varje stall. De har även vindkraft. Solkraft, gör köttlådor samt har ett gårds mejeri där ost och deg görs till Äldste sonens pizzeria som han driver en liten bit bort. Vedens Lustgård där vi bjöds på pizzabuffé.

Uddetorp naturbruksgymnasium har ca 60 mjölkande i grop varav 16 är jersey. Konventionell produktion. Under sitt första år på skolan får man en fadderkalv som man får följa under sina 3 år på skolan, från födseln till att fadderkvigan får sin första kalv.

 Sista besöket är hos Anders Karlsson och Annika Odh på Gården Lilla Tveta. Anders är 12:te generationen på gården. Han har 30 kor ca 10 jersey och resten bruna. Uppbundet system.

Där bjöds vi på kaffe och tårta regnade en hel del så alla intog Anders loge under fikastunden.

Vi vill tacka våra sponsorer De-Laval, Lely,spannfood AB  och Gårdsby Iglu AB

Hoppas vi ses nästa år igen. Förhoppningsvis i Danmark.

 

Linda Johansson

Sveriges Jersey Förening

Loading

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *