2021 års stämma

Den 3-5 augusti besökte Sveriges Jerseyförening Burträsk, ca 30st deltagande bodde på Edelviks Folkhögskola.

Ett bra blandat program med två gårdsbesök, en stenbro som regnat fram, ett bruksmuseum i Robertsfors, samt ett besök i ostens Lager i Ånäset.

 Där lagras ca 110 000 västerbottensostar på granhyllor i 12 grader och en luftfuktighet på 50% minst i14 månader. Ostarna vänds ca 40 gånger och paraffineras var 21: a dag under lagringstiden.  Gunnar Resoluth VD för Lely Center Flarken bjöd oss på fika ihop med Fjössystem Sverige.

 Första gårdsbesöket var hos Jakob och Elise Larsson i Vebomark som ligger 5 mil söder om Skellefteå

De har varit bönder i 8 år efter att startat från noll. De köpte pappans gamla gård som ligger 4 km från den nya ladugården med DeLaval robot som är byggd på åkermark. Första korna flyttade in förra hösten. Det finns plats för 108 årskor men har ett 70-tal nu. Dom började med jersey efter att ha köpt Mats Johansson besättning.

 

Andra besöket var hos Patrik Ögren. Hans förra robotladugård blev totalförstörd i en brand lucianatten 2018. 35 djur brann inne, men med hjälp från folk från grannbyn fick dom ut 108 djur.   Redan efter en månad ville försäkringsbolaget att ritningen på den nya ladugården skulle vara färdig. Patriks nya ladugård som kostade 12 miljoner att bygga upp igen rymmer drygt 70 jerseykor. Dom kunde flytta in i nya ladugården januari 2020. Korna mjölkar 2,3 ggr/dag på sommaren och 2,6 ggr/dag på vintern.

 

Tack till sponsorn Cor i Centrum

 

Loading